Pelsstell av Cocker Spaniel

Når man skaffer seg en cocker spaniel, skal man være klar over at dette er en rase som trenger pelsstell. En cocker spaniel trenger jevnlig å bli børstet, badet og klippet for å holde seg flokefri og velstelt. Den kan bli langhåret hvis man ikke klipper den jevnlig. Det kommer an på hver enkelt hund, men man bør klippe minst 4-6 ganger i året, om ikke mer! Når den er valp er det veldig viktig å lære den gradvis til å bli håndtert og vant med føner, barbermaskin, klipping, børsting og å klippe klør. Hvis man er regelmessig flink med pelsstellet vil dette gjøre det lettere på lang sikt. Du unngår de store flokene som er svært uhygienisk og skadelig for hunden. Tenk på at om man grer ofte vil hunden heller ikke røyte så mye og legge igjen hår over alt i huset..

En cocker skal både nappes og klippes. På hode, rygg og lår skal pelsen nappes. Dette er nødvendig for at pelsstrukturen skal holdes korrekt. Barberer man eller klipper her vil det vokse ut enda tjukkere og krøllete. Cocker kan ha lett for å få ørebetennelse så det er viktig at man husker å klippe godt rundt øre inngangen. Under og rundt potene er også et viktig sted, da det fort kan kladde seg om vinteren eller at det fester seg rusk så hunden kan få problemer med å gå.

Av utstyr trenger man en solid og god karde, kam, klosaks, rett saks og en effilerings saks. Men i utgangspunktet trenger man ikke kjøpe inn dyre sakser og klippemaskin hvis man går med hunden til frisør. Det viktigste er jevnlig å børste og gre og holde hunden flokefri! En cocker er vanligvis ikke en rase som hopper elegant over alle sølepytter når man er på tur. Derfor er det viktig å bade hunden regelmessig med en god sjampo og balsam. Jeg anbefaler at man alltid bruker en god balsam. Da blir pelsen mye mer medgjørelig. Det er lettere å plukke ut kvist og kvast når man har vært på tur og pelsen vil heller ikke floke seg så lett. Når man bader hunden er det viktig å huske på at man også skal vaske innsiden av ørene og under buken, ikke bare ryggen! Ryggen er den som blir minst skitten. Gni balsamen godt inn i behenget på bakbeina, under magen, på forbeina, brystet og på ørene og la det virke i noen minutter, så skyller man godt ut etterpå. Når man tørker hunden er det viktig å huske på å ikke gni fram og tilbake og hit å dit. Men heller forsiktig trykke håndkle inntil pelsen så vannet på en måte klemmes ut. Når man rufser og gnir i pelsen har det lett for å danne seg floker. Det beste er spesial håndklær til hunder, som nettopp har den effekten at vannes "suges ut". Det finnes i de fleste dyrebutikker og er ikke dyrt.

Man skal være klar over at når man bader en cocker spaniel har pelsen lett for å floke seg! Å føne etter bading er veldig viktig for å holde flokene unna! Det høres kanskje strevsomt ut, men hunden blir mye fortere tørr! Det er veldig sundt for pelsen og helsen. Det stimulerer blodsirkulasjonen, man får fjernet død pels så ny får vokse ut. Du slipper også en hund som gnir seg i teppene for å bli tørr, og pelsen blir jo så mye penere! Hvis hunden din har en tjukk og ullen pels, bør man absolutt føne hunden tørr etter bading!

Når man føner bør man sette hunden på et stødig bord som har et solid underlag så hunden ikke sklir. Hvis man ikke vil bruke penger på et trimmebord som gjerne koster litt, så kan man legge en gummimatte på et vanlig bord. Det fungerer like greit. Da kommer hunden opp fra gulvet så man slipper å bøye seg (og du får ikke vondt i ryggen), i tillegg til at man kommer mye lettere til vanskelige steder.

Når man skal føne tar man føneren i den ene hånden og karden i den andre. Enklere kan det også gjøres om man skaffer seg et enkelt fønestativ som holder føneren og da har man begge hender fri. Det som er det beste er å få hunden til å ligge på ryggen, noe som ikke er alltid like lett hvis hunden ikke er vant til dette.. Treningssak! Men det går om hunden står vanlig også. Man begynner på steder der pelsen tørker fortest. Jeg syns det er best å begynne på behenget under buken. Gre pelsen godt fram og opp mens du føner. Da får man strukket pelsen godt ut slik at den blir rett og fin og også så man får bort potensielle floker. Så går man videre mot kneet og behenget her. Gre oppover hele tiden / mothårs. Man fortsetter til hasene og bak på hunden. Til slutt tar man behenget på forbeina, brystet og så ørene. Som sagt gre oppover mens du føner på forbeina. Stå gjerne litt bak hunden så du kommer godt til der hvor behenget er lengst. Hvis hunden ikke ligger er det ikke så greit å komme til i armhulen. Men det man kan gjøre er å skru av føneren, holde beinet opp og gre med karden, for så å slippe karden og føne tørr. Etterpå er det veldig viktig at man går igjennom hele hunden med en kam så du er sikker på at du har fått gredd ordentlig igjennom pelsen. Om du ikke skal på utstilling er ryggen den som trenger minst oppmerksomhet.

Hva gjør du om hunden har floker…? Det letteste er å klippe bort og så heller være flink når pelsen vokser ut igjen.. Men man trenger ikke klippe! Det blir heller ikke pent! Skaff deg en god floke spray og spray godt på floken. Gre forsiktig med en grovtannet kam. Begynn først ytterst på floken og så jobb deg innover. Ta litt og litt om gangen! Da går det mye lettere og du vil slippe å klippe. Et godt tips så hunden ikke får så vondt er at du holder igjen innerst ved floken med hånden mens du grer. Det finnes også kammer som skjærer i pelsen. Den kan man til nød bruke, i hvert fall bedre enn å klippe alt bort. For å forhindre at flokene kommer er det som sagt viktig at man alltid bruker balsam når man bader hunden! Har floken rukket å tove seg såpass at det er umulig å gre den ut, bør man klippe litt. For å bevare mest mulig pels klipp i hårenes lengderetning.

For å få klippet hunden din kan du rådføre deg med din oppdretter eller ta kontakt med klubben. Både i bladet og på hjemmesiden ligger det en trimmeliste over de som tar på seg klipp av spaniels. Ønsker man å lære å klippe selv er det en mulighet. Flere av norsk spaniel klubb sine avdelinger vet om eller arrangerer kurs. Vær også oppmerksom på de forskjellige hundefrisørene! Noen bruker maskin på hode, haser, og klipper ryggen med effileringssaks. På de hundene med mye pels, gjør dette vondt værre. Det blir tettere pels, og mye værre jobb.
At man derimot klipper behenget på ører, ben og under buken er mest praktisk for de som ferdes mye på tuer, i skog og mark etc. Man må gjøre det pelsstellet på sin cocker som passer den enkeltes behov. Men uansett er dette er pelsstellrase som krever mye vask og stell.
Faller likevel valget på en cocker, er dette "håndarbeide" for mange og en hyggelig stund sammen med hunden. Vil man heller sette jobben bort, kan man velge det! Det er hva man prioriterer, men man må regne med å bruke en del penger på å få klippet hunden av en profesjonell.

Skjervtun's Babas Choice
Klippet av Eline Krog
Foto: Villabris Kennel - 2009

Jeg anbefaler å alltid bruke en shampo ment for hund og spesielt for cockeren er det viktig å bruke en god balsam. Merker jeg er fornøyd med og anbefaler er:

  ~ KW Minkolje ~
~ Summerwind ~
~ Chris Christensen ~
~ Plush puppy ~
~ Anju Beaute ~

Lykke til!
Eline Krog

Er du interessert i å få hjelp til klipp eller bare lurer på noe 
så er det bare å ta kontakt med meg (Eline Krog) på 
mail:
vilabris@online.no eller tlf: +4798885990